אופניים הם כלי תחבורה. ראשון ראשון ואחרון אחרון, דבר דבור על אופניו – תרתי משמע – מדובר ראשית כל בכלי תחבורה, תעבורת אדם ו- או מסע מנקודה אחת לנקודה אחרת. שני גלגלים הגה – שלד- שרשרת הינע ובלמים – והאדם, כאשר התקדמות היא בשימוש כוחו הפיזי המומר לכח מכני, ולעתים רחוקות גם או רק בעזרת מנוע.
הדבר חשוב, היות והאופניים, שהומצאו אמנם רק לאחרונה יחסית בארופה, ונרשמו כפטנט באלף שמונה מאות ותשע עשרה, נתפסים ברוב עולם המערבי כתחביב, כספורט, כמשחק ילדים. הדבר ניכר בישראל- בה האופניים כספורט עדין לא מוכרים מספיק, ונהג הרכב הישראלי עיוור פשוטו כמשמעו לרוכבי האופניים, ומכאן מקרי הדריסה והתאונות הרבים שמתרגשים עלינו השכם והערב. אולם עוד לפני כל זאת יש להבין כי עבור אזורים גאוגרפיים שלא זכו להיות באזורים ארופה, צפון אמריקה או אוסטרליה, אופניים הם כלי תחבורה מרכזי מעבר לבהמות משא וכדומה: בסין, באפריקה, באסיה ועוד.
התפתחות האופניים היתה התפתחות חדשה ומהירה יחסית להמצאות אנושיות אחרות. אפשר להנגיד אותם לעיבוד השיש – שיש למטבח או שיש למטבחים לדוגמא. ובכן, שיש למטבח או שיש למטבחים לא זכו להתפתחויות משמעויות בעיבודם, אולי מלבד בסוגי המכונה החוצבת והמלטשת במסגרת החשמול והדיגיטציה בשנים האחרונות, אך השימוש בשיש ובשיש למטבחים נותר כשהיה כבר אלפי שנים. אולם לא כך עם האופניים:
במאות האחרונות עלו וצצו מספר המצאות של כלי רכב מונעים בכח האדם, כגון הוולוסיפד. אופני דרייסינס על שם הברון קארל פון דרייס ממציאם היו כאלה – האופניים היו זוג גלגלים על קורת עץ שהונע בדחיפה, והגוי בגלגל הקדמי. אחר הוכנס גל הארכובה- הנעת הגלגל האחורי, ולאחריהם גם הדוושות – למשל באופניים המשונים הידועים בעלי גלגל עצום מלפנים וקטנטן מאחור. הכסא הגבוה יצר חלוקת משקל בעיתית וסיכן את הרוכב בנפילה, ולכן כונו מרטטי עצמות או 'פני ורבע', הגם ששמם הרשמי היה – אופניים רגילים! אחר הומצאו 'אופניים רגילים גמדיים'- גלגל קדמי שב לגודל סביר, והוספו הילוכים. ולבסוף – כשהוספה השרשרת נוצרו האופניים הרגילים הגמדיים הבטוחים, או בקיצור גמדיים בטוחים או אופני בטיחות.
רק באלף שמונה מאות שמונים ושמונה הוצג הצמיג המנופח באוויר- שהפך מיד למקובל, ואחר גם מנגנון הגלגל החופשי – אפשרות לדוושות ולרגליים לנוח גם במהלך הנסיעה מבלי להסתובב כשהגלגלים זזים. לאחר הוספו עוד גלגלי שיניים – להילוכים שונים, ומעצור בידית. חברות רכב רבות החלו כחברות אופניים – רובר, סקודה, פורד ורייט.